4 mecanisme sănătoase pentru o comunitate sănătoasă
- SFATUL: O comunicare sănătoasă (profundă). Comunicarea.
- CLACA: Lucrul împreună pentru folosul comun. Munca fizică.
- FIESTA: Sărbătorirea împreună – emoții pozitive trăite laolaltă. Celebrarea.
- RITUALUL: Un scop comun care transcende activitățile de rutină. Valorile.
Am avut prilejul să FACEM o iurtă din bambus la un “atelier performance” sprijinit prin fondul FACEM gestionat de Fundaţia Comunitară Timişoara. Am fost îndrumați de membri companiei AleRieTe din Mexic și vrem să vă povestim despre această experiență. Atelierul a fost gândit la limita dintre performance teatral şi activitate comunitară, cu elemente din obiceiurile culturale şi spirituale ale popoarelor din Mexic.
Iurta va fi folosită pentru spectacole de teatru, dezbateri şi activare comunitară în cartierele din oraş, un model ce poate fi multiplicat şi folosit şi de alte grupuri de iniţiativă şi ONG-uri locale.
Dialogul tradus în informații asumate – SFATUL
Cu toate că Viktor (AlaRieTe ) se descurcă foarte bine atât în română, cât și în engleză, el s-a prezentat și ne-a comunicat ceea ce urmează să facem în spaniolă. Erau mai mult de 5 oameni care înțelegeau limba spaniolă, iar curajoșii traduceau în română. Ceilalți cunoscători ai limbii iberice făceau instant recenzia traducerii – mai mult al spiritului acesteia decât al traducerii corecte al cuvintelor sau expresiilor. Conceptele transmise erau preluate, prelucrate prin filtrele personale și validate într-o traducere comună care dezvăluia aderența participanților față de fiecare nuanță. O simplă prezentare a programului din acea zi a fost transformată într-o dezbatere cu deliberare imediată, extrem de captivantă, pur și simplu prin forma de interacțiune care angaja fiecare participant în a relaționa cu toți cei din grup. Dar și conținutul poveștilor merită povestit. Cei 4 mexicani fac parte din AlaRieTe, o asociaţie culturală şi de mediu, dedicată creării, promovării şi cercetării în artele spectacolului. Membrii AlaRieTe, după ce-au trăit în diferite țări și mai ales țărmuri, acum lucrează împreună cu o comunitate de 50 de suflete într-un complex cultural de rezidență artistică situat în zonele montane sudice ale Jalisco, pe teritoriul municipiului Tapalpa. Susțin spectacole în zone defavorizate cultural și fac ateliere, dar mai ales participă la ateliere și evenimente culturale în care își doresc să cunoască noi abordări și principii artistice, culturale sau spirituale. Într-un schimb cultural cu artiști columbieni au învățat că o comunitate sănătoasă trebuie să fie înconjurată de 4 „tehnologii” (mecanisme): cele prezentate la începutul acestui articol. Pentru exemplificare, Viktor a transpus fiecare „tehnologie” într-un bulgăre din lut pus pe iarbă în colțurile unui pătrat imaginar, desenând din mâini legătura cu comunitatea care era în centru. Flipchart la firul ierbii. Fiindcă a prezentat fiecare mecanism în detaliu, articolul acesta vrea să prezinte toată experiența atelierului din perspectiva celor 4 mecanisme..
O iurtă comunitară: construită împreună pentru comunitate – CLACA
Ne-am împărțit pe echipe: peretele, acoperișul și îmbinările. Ne-am mai ajutat și între echipe, iar chiar și dacă cineva ar fi lucrat doar la o parte, sigur n-ar zice „Vezi iurta aia? EU i-am făcut acoperișul”. Ne-am ajutat să măsurăm bine lungimea betelor de bambus, să dăm găurile unde este nevoie de ele, să tăiem suficiente bucăți de sfoară de lungimi potrivite, să legăm elementele corect… să construim o iurtă din care dispare individualismul, dar care poate să cuprindă munca multora. Ca să legăm acoperișul, 16 oameni înconjurau iurta ținând acoperișul în brațe, fiecare având în grijă o îmbinare, iar câțiva pe lângă aduceau sfori și ce mai era necesar. N-a fost nici greu, nici ușor, dar a fost împreună și a fost plăcut. Acum suntem mai mulți care știm să facem o iurtă. Acum suntem mai mulți care ne cunoaștem. Un teambuilding. A fost o ocazie bună de întâlnire între oameni din zonă și prieteni care fie au venit să dea o mână de ajutor, fie au adus merinde. Ne-au vizitat și membrii din Consiliul Consultativ al Cartierului din zonă care poate vor folosi iurta în activitățile lor.
Bucuria la comun – experiențe frumoase împreună – FIESTA
Chiar dacă comunicăm foarte bine și muncim foarte bine împreună, dar nu ne simțim atât de bine împreună încât să ne fie dor să petrecem timp împreună, tot nu facem o comunitate sănătoasă. Degeaba SFAT și CLACĂ, dacă e fără FIESTA. Dacă avem grijă să lăsăm loc și timp în comunitatea noastră strict pentru FIESTA – sărbătoare, râs, voie-bună, emoții pozitive, creăm forța care ne culege pe fiecare, ne apropie și ne aduce împreună. V-ați prins: al 3-lea mecanism pe care l-am aflat este îngrijirea emoțiilor comune, tradus în fieste/ chefuri/ petreceri/ grătare/ terase / ceaiuri dansante…. reușite.
Dacă nu-ți găsești locul la făcut găuri în bambus, sau n-ai îndemânarea pentru a lega bețele, sigur nu te simți din afară când se laudă o prăjitură, o bere rece sau lumea își leagănă capul pe muzică live. În timpul „chefului” găsești curajul de a propune ceva nou sau de a întreba te miri ce curiozități.
Așadar ne-am odihnit sprijiniți de-o bere rece sau un ceai, ne-am bucurat de merinde/ dulciuri aduse de vizitatori și am gustat fructe din grădina Grădinescu. Toate cu bucurie. Tot cu emoții pozitive ne-am înfruptat și din mâncare cu specific mexican (programul FACEM rulz!). Copii se jucau în iurta de bambus, melomanii făceau jam session cu tobe, chitări, un acordeon și probabil nelipsitele bețe de bambus. Lumea s-a simțit bine și-a rămas cu o imagine caldă și prietenoasă de la atelier.
Ceremonia lui ROD – dincolo de următorul cincinal – RITUALUL
În jurul focului și învăluiți de mireasma rășinii puse pe jar, la începutul unei act performativ participativ inspirat din ritualurile mexicane, am avut de ales numele iurtei. La SFAT am ajuns să botezăm iurta cu numele de ROD, fiind un rod al muncii noastre, ce a dat rod la Grădinescu Timişoara – GreenFeel, un proiect de grădinărit urban, comunitar, un alt proiect gestionat de Fundaţia Comunitară Timişoara. Pentru ca iurta tuturor să nu devină iurta nimănui, am lansat dorințe împreună cu rășină în foc și am cântat urări de bine pentru ursita ROD-ului. Dorințele, urările și speranțele noRODului în acea seară nu se rezumau la iurtă în sine, ci se resfrângeau către întreg spiritul comunității proaspăt formate la CLACĂ, SFAT și FIESTA. Dacă scopul unei comunități ar fi să construiască o iurtă, după terminarea iurtei, acea comunitate nu mai are chemarea să funcționeze. Aici intervine cel de-al 4-lea mecanism: RITUALUL – o formă de manifestare al unui scop care nu priveşte spre destinație, ci la drum, la traseu şi procesul de creştere şi transformare.
Credit foto Alex Lorinți