Proiectul CiviCultura organizat de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Thespis, a luat avânt odată cu participarea la evenimentul Timotion ediția a V-a din aprilie 2019. Mai apoi s-a bucurat de mai mulți sponsori și o finanțare din partea Asociației Timișoara Capitală Culturală 2021, pentru a derula activitățile plănuite.
Ediția din 2019 a proiectului CiviCultura s-a desfășurat în 4 cartiere, respectiv Piața Mocioni (Sinaia), Parcul Regina Maria, Complexul Studențesc și Parcul Dacia, și a constat în acțiuni culturale care au promovat implicarea civică a locuitorilor Timișoarei. Scopul a fost unul clar: să îi încurajeze pe locuitorii orașului să-și găsească curajul de a se transforma, din beneficiari ai proiectelor locale, în voluntari și chiar inițiatori. Activitatea principală, spectacolul nucleu, s-a desfășurat concomitent în cele 4 cartiere non-centrale, conectate prin sisteme video live. Tema spectacolului final a fost una în ton cu mesajul Timișoara Capitală Culturală Europeană 2021, ”Shine your light”, și a urmărit combaterea miturilor nocive, precum: „oricum nu se schimba nimic” sau „suntem prea mici/ singuri ca să facem ceva” pentru a încuraja implicarea cetățenilor în problemele cartierelor lor. În spectacol s-au abordat în mod direct problemele pe care le au și schimbarea pe care și-o doresc oamenii, dar și probleme și propuneri formulate și colectate în aceleași cartiere.
CiviCultura 2019 a adus în fața publicului din Timișoara 41 evenimente și un spectacol al orașului, care s-a desfășurat concomitent în cele 4 cartiere conectate prin sisteme audio-video. Toate evenimentele au încercat să dea importanță locuitorului, i-au arătat că nu este singurul cu anumite preocupări comunitare, și l-au încurajat să-și conștientizeze capacitatea de schimbare a societății, atunci când lucrează într-o comunitate de cetățeni implicați. Evenimentele din cadrul CiviCultura 2019 au fost:
-
Civictalk – dezbateri-atelier care au avut ca subiect principalele probleme din cartiere
CivicTalk #1: CiviCultura (de ce folosim arta pentru încurajarea implicării civice)
CivicTalk #2 – Unde? (strategia de alegere a spațiilor publice pentru desfășurarea activităților cu public)
CivicTalk #3 – CivicDev (instrumentele informatice pe care le-am putea folosi sau crea în civism)
CivicTalk #4 – Civismul prin teatru (promovarea valorilor civice prin spectacolele de teatru)
CivicTalk #5 – Coagularea comunității (conectarea cu publicul)
- Interviuri de colectare a problemelor din oraș, în cele 4 cartiere
-
Spectacole de teatru în cele 4 cartiere
-
Proiecții de filme documentare în cele 4 cartiere
-
Concerte Țapinarii în cele 4 cartiere
-
Repetiții cu public pentru spectacolul nucleu în cele 4 cartiere
Festivalul CiviCultura 2019 a fost realizat în colaborare cu Teatrul BIS din Sibiu, Asociația AIA, actrița Mădălina Ghițescu Petre de la TNT și compania ALARIETE din Mexic, cu sprijinul Timișoara Capitală Culturală, Timotion, Casa de Cultură a Municipiului Timişoara, Casa de Cultura a Studentilor Timisoara, FITT Timisoara, Fundația Politehnica Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara.
Parteneri media: TVR Timisoara, Radio Europa Liberă România.
Sponsori: Intel Movidius, Optilux.
Trailerul CiviCultura 2019