Într-un an cu multe incertitudini, când majoritatea operatorilor culturali se străduiau să supraviețuiască unui an greu cum a fost anul 2020, în plină pandemie de coronavirus, CiviCultura a reușit să meargă mai departe cu o ediție adaptată vremurilor, respectând regulile în vigoare din acea perioadă.

Proiectul CiviCultura 2020 a fost organizat de Asociația Culturală Diogene și Teatrul Thespis din Timișoara, și s-a desfășurat în perioada iulie – septembrie 2020, în 3 cartiere din Timișoara, respectiv Martirilor, Aradului și Șagului. Debutul proiectului a avut loc în luna mai 2020, imediat după ieșirea din perioada de criză instaurată la nivel național, și după o carantină națională de aproape 2 luni, ceva neobișnuit pentru marea majoritate dintre noi. CiviCultura a început cu o campanie de informare ”Vocile solidarității” care a transmis prin CivicStream 6 exemple civice de organizații sau grupuri de inițiativă din Timișoara, care au reușit, în vreme de criză, să mobilizeze comunitatea în sprijinirea persoanelor, grupurilor și mini-comunităților afectate de contextul COVID-19.

 

  • Vocile Solidaritatii – Fundatia Comunitara Timisoara – un interviu despre sprijinul financiar oferit de către Fundația Comunitară Timișoara mai multor ONG-uri, spitale, și grupuri vulnerabile în plină pandemie. Comunitatea locală s-a implicat printr-o campanie importantă de strângere de fonduri.

  • Vocile solidaritatii – AntiCovidTM – o prezentare a platformei AntiCovidTM, locul unde acțiunile pozitive care se derulează în Timișoara și care au ca scop diminuarea efectelor provocate de criza COVID-19, se adună laolaltă și devin mai puternice. Platforma oferă printre altele și oportunitatea ca oricine să se implice în campaniile prezentate.

  • Vocile solidaritatii – Educația în vreme de pandemie – un interviu despre campania de strângere de echipamente IT pentru copiii din Timișoara și județul Timiș care nu au acces la educația online, din lipsa posibilităților financiare.

  • Vocile solidaritatii – Viziera solidaritatii o acțiune de producție de viziere cu ajutorul a 4 imprimante 3D, pentru cadrele medicale din Timișoara la începutul pandemiei, când lipsa de echipamente medicale de protecție era în toi.

  • Vocile solidaritatii – Imunoglobulina și Covid 19 – un interviu în care președintele Asociației Române a Pacienților cu Imunodeficiențe Primare (ARPID), Otilia Stanga, povestește despre greul pe care îl duc persoanele cu imunodeficiențe primare în România, care s-a multiplicat odată cu pandemia provocată de noul covonavirus. La lipsa donatorilor de plasmă, lipsa imunoglobulinei și a altor medicamente necesare, s-a adăugat o izolare completă a persoanelor cu imunodeficiențe, de teamă că îmbolnăvirea cu noul virus le-ar putea fi fatală.

  • Vocile solidaritatii – Antreprenorii timișoreni livrează – i-a avut în platou pe cei 2 antreprenori din Timișoara care au lansat inițiativa ”Antreprenorii timișoreni livrează”. În perioada de urgență cauzată de pandemia COVID-19, acțiunea s-a extins din mediul online în offline, și a ajuns la sute de persoane în vârstă sau care și-au pierdut locul de muncă. 20 de voluntari din Timișoara și împrejurimi au livrat cumpărături, sau chiar hrana de zi cu zi persoanelor în nevoie.

În luna iulie restricțiile impuse la nivel național s-au modificat și am reușit să cotinuăm proiectul CiviCultura cu o serie de CityTalks, în cartiere, care au fost transmise live, online, fără public la fața locului. Poveștile cartierului, 3 la număr, au fost înregistrate la Centrul de tineret Martirilor, Centrul de tineret Șagului și Centru de tineret Aradului, în parteneriat cu Fundația pentru Tineret Timiș.

Un CityTalk marca CiviCultura este o discuție despre un anumit subiect de interes general, care are scopul de a aduce valoarea, inspirație, sau pur și simplu un exemplu de bună practică într-o anumită arie, publicului participant sau ascultătorilor. Cele 3 CityTalk din cadrul proiectului CiviCultura 2020 au avut următoarele 3 teme:

  • Poveștile cartierului #Martirilor: Revoluție și civism contemporan – a avut loc în 16 iulie 2020 și s-a difuzat online pe pagina de Facebook CiviCultura, avându-i invitați pe: Brândușa Armanca – academician și jurnalistă, cu doctorat în filologie, Alexandru Drăgan – profesor la Universitatea de Vest, specializat în geografie socială, geografie economică și economie socială și Olimpiu Porumb – Co-fondator Timotion și AnticovidTm.
  • Poveștile cartierului #Șagului: Antreprenoriatul social – 24 iulie, strada Musicescu nr 3 și 5 oameni puși pe povești. Tema serii: antreprenoriatul social în România, cu: Sonia Oprean – Co-fondator SynerB, Marius Vasiluță-Ștefănescu – coordonator al Masteratului de ”Economie socială”, conferențiar universitar și coordonator de doctorat la Universitatea de Vest din Timișoara, Departamentul de Sociologie, Sergiu Florean – membru fondator ASAT, asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare și asociația Ecosens și Mihaela Tilinca – ‘profa de engleza’, ‘universitar’, ‘British Council la Timișoara’, ‘ong-ist’, ‘om de organism intermediar’ si ‘scriitor de proiecte cu suflet’
  •  Poveștile cartierului #Aradului: Spațiul comun. Co-locuire și politici de tineret – o discuție bogată alături de oameni cu un know-how aparte în ceea ce privește locuirea în spațiul comun și politicile de tineret din zone ne-centrale ale unui oras.  Spațiul comun cu tot ce implică el este responsabilitatea fiecăruia în parte și responsabilitatea grupului în același timp. Invitați: 𝗬𝗼𝗹𝗮𝗻𝗱𝗮 𝗙𝗹𝗼𝗿𝗲𝘀𝗰𝘂 (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș) și 𝗥𝗼𝗯𝗲𝗿𝘁 𝗕𝗹𝗮𝗴𝗮 (Dreptul la oraș)

CiviCultura este un proiect de educație civică prin teatru și cultură, care are scopul de a dezvolta sau crește spiritul civic și dorința de implicare în rândul locuitorilor orașului, cu precădere în rândul tinerilor. De aceea teatrul nu a lipsit nici în ediția CiviCultura 2020, fiind una dintre componentele care a dat aripi participanților proiectului. Aproximativ 50 de tineri din cele 3 cartiere din Timișoara au avut parte de ateliere de teatru și voce, sub îndrumarea a 4 traineri specializați în domeniile lor: Anda Tămășanu – actriță la Teatrul Regina Maria din Oradea, Mădălina Ghițescu-Petreactor și mânuitor de păpuși și marionete la Teatrul pentru copii și tineret „Merlin” Timișoara, Andreea Hodineanț – artistă și performer și Andreea Lăcătușregizor și manager cultural în București.

Atelierele de teatru au avut ca tema exersarea vocilor tinerilor participanți, voci importante pentru comunitățile lor, care merită să se facă auzite și ascultate. Ateliere s-au finalizat cu realizarea unor filmulețe de către fiecare participant în parte, distribuite pe pagina de Instagram CiviCultura.

„Poveștile Cartierului. Voce din camera mea” parte din Civicultura 2020, a fost un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii.

Sponsor principal: Intel.

Partener principal: FITT Timisoara (Fundația Județeană de Tineret Timiș)

Parteneri media: TVR Timișoara, Radio Europa Liberă.