ORAȘUL PARALEL

Tura albastră MARTIN

Martin are nuntă, dar mai întâi trebuie să-și salveze cel mai bun prieten. Trebuie să câstige jocul în care nu se va pierde în timp

Tura galbenă
THE GAME

La intersecția lumilor paralele din Iosefin se joacă cel mai fain joc de-a v-ați ascunselea, care ascunde Povestea Secretă. Câinii trebuie să îi prindă pe Iepuri. Iepurii trebuie să scape de Câini. Jucătorul cu cel mai mare scor câstigă premiul.

Tura roz
VICKI

Vicki are ultima șansă să facă rost de bani ca să treacă trei adolescenți afgani granița. Trebuie să câștige jocul în care scapă de toți cei care încearcă s-o oprească.
imersiv

TIMIȘOARA, ORAȘUL PARALEL

Spectacole de teatru, derulate în plimbare, care folosesc decorul orașului vor fi portale spre lumi paralele, în spațiu și timp, lumi magice , dar care sunt accorate în cartiere pline de isotore din Timișoara. Mai multe trasee prin trei cartiere timișorene, devin un joc hibrid în care spectatorii pornesc singuri sau în grupuri mici la un pas distanță, călăuziți de actori în o experiență inedită.

Ana Mărgineanu

Ana Mărgineanu este regizoare de teatru și
televiziune. În prezent, locuiește și predă la New York. Montările ei includ, la Teatrul Național din Timișoara: Timișoara, capăt de linie, iar la New York, The Blind Trip, The Sunshine Play, Broken City și altele. Spectacolele ei au fost prezentate la nivel internațional la Basel, Dublin, Düsseldorf, Graz, New York, Praga, Saint Petersburg, Stuttgart și Viena, precum și în marile orașe ale României.  The Blind Trip a fost  prezentat la New York ca parte a Festivalului Odissey „Wich Direction Home”. Sunshine Play a primit mai multe premii, inclusiv cea mai bună piesă de teatru în 2006 – la London Fringe Awards, și Premiul Criticii din România în 2007.

Anul dispărut ‘89 a primit șapte premii în 2005, inclusiv Cel mai bun spectacol la Festivalul de dramă românească și Premiul juriului pentru inovație la Festivalul de dramă contemporană. Gunoi a câștigat Cel mai bun spectacol la Hop Gala Mangalia în 2003. 5 minute miraculoase în Piatra Neamț a câștigat Premiul pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Comedie din România în 2010.
Ana a primit Premiul pentru cea mai bună contribuție în teatrul românesc în 2008 la Gala VIP. În calitate de regizor de televiziune, Ana a lucrat pentru studiourile de televiziune Media Pro, regizând seria Un pas înainte și filme precum Vise otrăvite și altele.

PECA ȘTEFAN

Peca Ştefan a urmat  cursuri de scris dramatic  la New York University şi  a fost unul dintre rezidenţii  programului internaţional  de dramaturgie de la Royal  Court Theatre, Londra, în  2005. A scris peste 30 de  texte pentru teatru. Piesele  sale au fost produse în  România şi în străinătate  – în peste 20 de țări din  Europa, America de Nord  și America de Sud. În  2010, piesa lui Wire and  Acrobats (Acrobaţi) a  fost selectată între cele  5 piese de la Berliner  Stueckemarkt din cadrul  Berliner Theatertreffen. 

Acum pe textele lui  Peca – Roşia Montană –  pe linie fizică şi pe linie  politică a luat premiul  pentru Cel Mai Bun   Spectacol la Festivalul  Dramaturgiei Româneşti  de la Timişoara. 5 minute  miraculoase în Piatra  Neamț a primit Irish Embassy Award (2010),  iar spectacolul a fost  desemnat Cel Mai Bun  Spectacol la FestCo 2011.  Spectacolul Târgoviște  de jucărie a fost invitat  în 2012 la bienala New  Plays from Europe de  la Wiesbaden. În 2013,  Peca Ștefan a fost unul  dintre cei 35 dramaturgi  europeni invitați ai ediției  aniversare de 35 de ani  a Berliner Theatertreffen  Stueckemark. Din 2015  este partener al PopUp  Theatrics din New York.  În 2016 și 2017, Peca a  fost fellow al Centrului de  Cultură Contemporană din  Barcelona în programul  Ageing Democracies

De la New York la Timișoara

TIMIȘOARA: un oraș de graniță,
un oraș plin de povești nebănuite
ale românilor, maghiarilor, germanilor, sârbilor, evreilor…. un oraș provocat astăzi de problema refugiaților

UNDE ȘI CÂND?

Ana Mărgineanu și Peca Ștefan ne călăuzesc în 2021 prin cartierul Iosefin, pe urmele refugiaților de astăzi și a migranților de ieri.
În 2022 și 2023, proiectul va cuprinde și cartierele Elisabetin și Fabric, cu extensii în Cetate, creând o rețea de trasee imersive care descoperă viața ascunsă a Timișoarei.Toate aceste rute urmează să fie deschise simultan publicului, în 2023, într-o explorare extinsă în timpul Capitalei Culturale Europene, în cadrul festivalului IMPULS, gazda fiind Institutul francez din Timișoara.

CE REZULTĂ?

Trei texte dramatice originale inspirate din poveștile locuitorilor Timișoarei (x3)
Trei spectacole de teatru imersiv, care spun mai multe povești în paralel, pe trei trasee îmbinate, din care cel puțin unul va fi hibrid (x 3), jucate fiecare de 10 ori
(reprezentațiile vor fi duble, 45-50 min x 2)

CU ȘI PENTRU CINE?

24 artiști formați în Timișoara pentru spectacole de teatru imersiv;
30 studenți implicați într-o experiență teatrală imersivă, ca voluntari/asistenți;
1.800 de spectatori;
20.000 – 30.000 de persoane care vor deveni conștiente de bogăția poveștilor trăite în Orașul paralel.

CU CE SCOP?

Acest proiect de teatru imersiv urmărește, pas cu pas:

• colectarea poveștilor din trei zone istorice, pentru a da viață memoriei afective a orașului;

• co-crearea împreună cu publicul, atât prin cercetarea făcută, cât și prin participarea activă a spectatorilor;

• punerea în valoare a patrimoniului material al orașului, în Iosefin, Elisabetin și Fabric

Timp de două săptămâni, Ana și Ștefan vor merge prin cartiere, vor sta de vorbă cu cei care  locuiesc acolo sau doar tranzitează orașul. În urma cercetării, poveștile vor deveni ficțiune, într-un  text de teatru imersiv scris de Peca Ștefan. Timp de două săptămâni, spectacolul va fi repetat în  cartier, în mod intens, apoi va fi jucat în week-end, pe durata verii.

Un spațiu de siguranță pentru a-l întâlni pe celălalt

Pornind de la refugiații din Siria sau Afganistan și până la poveștile comunității de evrei care au dat un puternic impuls industrial orașului în secolul XX, seria de spectacole din proiectul „Timișoara, orașul paralel” promovează diversitatea etnică a orașului și creează un cadru care să permită spectatorilor să-l întâlnească pe cel străin, pe cel diferit, într-un spațiu de siguranță.


În 2021, atingând subiectul refugiaților, proiectul devine și o platformă de dezbatere a unui subiect actual, de importanță europeană și contribuie la eforturile altor organizații timișorene de a repara țesătura socială a cartierelor și comunităților orașului prin teatru și alte instrumente culturale participative.

Aici, fiecare participant va putea să înțeleagă povestea celuilalt aproape din interior. Toleranța este promovată nu doar la nivel de discurs, ci este creat contextul în care ea să fie posibilă în mod real.

CALENDAR 2021

• Cercetare și ateliere: 15-30 mai 2021 • Scrierea textului dramatic pentru un traseu portal: 15 – 31 iulie 2021
• Ateliere, repetiții și schițarea primului traseu performativ, traseul-portal: 1 – 15 august 2021 • Spectacole cu primul traseu: august septembrie 2021
• Promovarea primului traseu portal și a proiectului: iulie-decembrie 2021

Ai o poveste de spus? 

Ai un loc prin care vrei să trecem? 

Vrei să faci parte din proiect? 

Alătură-te echipei! 

Fii povestitor, gazdă, actor, voluntar sau partener!