Voluntarii CiviCultura au organizat o nouă sesiune de culegere de probleme, de această dată în Parcul Regina Maria (Parcul Poporului) adaptând cele 4 întrebări simple folosite anterior în Parcul Dacia și în Piața Mocioni:

  1. În zona Traian, care este principala problemă pe care ați dori să o semnalați?
  2. Care credeți că este cauza acestei probleme?
  3. Credeți că problema se poate rezolva de către locuitorii cartierului? Cum?
  4. Ce alte probleme ar mai fi?

Sâmbăta de dinaintea evenimentului am rugat personalul unor magazine și localuri din zonă să ne găzduiască afișele de promovare. La fel ca în Piața Mocioni, cum nu treceam în mare grabă prin zonă, am avut ocazia să observăm starea degradată a clădirilor. Deja anticipam unele probleme.

Marți, 23 iulie, am încercat doar să colectăm răspunsuri. Ne așteptam la un număr apropiat de cel din Dacia (peste 100). N-am reușit să strângem nici 50 pentru că, foarte des, primeam răspunsuri mult mai lungi și mai detaliate decât de obicei, sau răspunsuri colective din partea unor grupuri mai mari, unde o singură persoană lua cuvântul. Alt factor important: nu am remarcat, în parc, un flux semnificativ de oameni, ci mai degrabă o serie de persoane care își petreceau timpul acolo în scop recreativ.

Răspunsurile conturează câteva teme comune. La fel ca în Piața Mocioni, problema menționată de cei mai mulți dintre interlocutorii noștri a fost mizeria, iar apoi, așa cum anticipam, starea actuală a clădirilor istorice, în special a fațadelor. O mare parte din respondenți a semnalat ca principală problema infrastructură corespunzătoare din parc. O altă mare categorie de respondenți s-a plâns de comportamentul inadecvat al persoanelor/ grupurilor de etnie rromă.

Două zile mai târziu, joi, 25 iulie, am folosit aceste teme într-o sesiune de improvizație teatrală, continuând ce a funcționat mai bine, după părerea noastră, în Parcul Dacia și în Piața Mocioni.

 

 

 

 

Ca să începem, am strâns întâi mucurile de țigară de lângă băncile pe care doream să le folosim. Dacă am fi avut nevoie de câteva kilograme de chiștoace proaspete, acum le aveam. Inițial a fost greu să adunăm lumea în jurul nostru, dar, persistând, am reușit să atragem mai mulți copii, și implicit și pe părinții acestora. Trupa Thespis a jucat apoi spectacolul 7 Vieți fără tine, foarte popular în ultima stagiune, într-o variantă mai scurtă, adaptată parcului. Surpriza plăcută a serii: un băiețel curajos de 8 ani ne-a rugat să-l lăsăm să cânte un pic la chitară. Câteodată e nevoie de foarte puțin – de a avea chitara la-ndemână – și așa începe muzica.

Leave a Reply