Marți, 2 iulie 2019, voluntarii CiviCultura au organizat o sesiune de culegere de probleme în Parcul Dacia. Chestionarul nostru a cuprins 4 întrebări simple:
1. În zona Dacia, care este principala problemă pe care ați dori să o semnalați?
2. Care credeți că este cauza acestei probleme?
3. Credeți că problema se poate rezolva de către locuitorii cartierului Dacia? Cum?
4. Ce alte probleme ar mai fi?
Am vorbit cu locuitorii din zonă, oameni de toate vârstele, și am reușit să strângem 102 răspunsuri în 2 ore. După analiza datelor adunate, s-au conturat câteva probleme comune, menționate de cea mai mare parte a interlocutorilor noștri: mizeria (mai ales din parc, dar nu numai), aglomerația (căreia i se adaugă lipsa locurilor de parcare în zonă), faptul că parcul este, mai ales noaptea, frecventat de persoane lipsite de adăpost, unele dintre acestea prezentând un comportament inadecvat, gălăgia din zonă (deseori la ore târzii ale nopții), starea în care se află fântâna arteziană din parc (într-o vreme o sursă de răcoare vara, acum nu mai funcționează), etc. Cauza principală, per ansamblu? Nepăsarea. A autorităților, în primul rând (primărie, poliție locală prea puțin activă), dar și a celorlalți oameni din zonă. Urmată îndeaproape, în opiniile locuitorilor, de lipsa educației, sau a unei educații corespunzătoare. Credința că lucrurile s-ar putea poate schimba prin creșterea implicării la nivelul comunității locale e destul de scăzută, și nu prea există sentimentul unei comunitați unite. Au existat însă și răspunsuri care au luat în considerare posibilitatea de a face presiuni prin petiții, sesizări, etc. asupra autorităților.
Ne-am întors apoi joi, 4 iulie 2019, cu un spectacol în aer liber (”Sigur nu Godot”, spectacol al Teatrului Studențesc Thespis, după Ultimul Godot de Matei Vișniec), o sesiune de improvizații (care a atras în mod deosebit atenția copiilor din parc) și o discuție cu publicul.
Pozele de la acțiunile din Parcul Dacia le puteți vedea aici.